Gegužės 22–oji - antroji Tarmių diena. Lietuvių kalbos savaitės vasario mėnesį metu sužinojome daug teorinių žinių apie tarmes, skaitėme pasakas, o šią dieną klausėmės gyvos dzūkiškos kalbos.
Į šventę atvyko daug garbingų svečių:
„Vilnijos“ draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkas Kazimieras Garšva, Dieveniškių istorinio regioninio parko direktorius Robertas Jomantas, Dieveniškių parapijos klebonas Dominykas Valančiauskas, Dieveniškių vaikų darželio vedėja I. Mackevič, Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos direktorė Ilona Šedienė, Poškonių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Žybortienė, Šalčininkų savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Regina Kazarevskaja, Poškonių kaimo gyventoja Elena Targavičienė.
Mokyklos direktorė Lolita Mikalauskienė pasidžiaugė, kad sulaukėme tiek daug svečių, kad Tarmių metus minime turėdami dvitomį Dieveniškių šnektos žodyną ir galime juo didžiuotis.
Poškonių kaimo senolė tardama žodžius „… ant rankų duona šventa, rankom minkyta, pečiuj kepta. Žemelei „ačiū“ pasakykim“ įteikė rankšluostin įvyniotą didelį naminės duonos kepalą. Garbaus amžiaus moteris papasakojo, kaip jaunimas seniau kaime linksmindavosi, kaip sunkiai dirbo ir negalėjo mokytis.
„Vilnijos“ draugijos pirmininkas Kazimieras Garšva - fonologijos „Lietuvių kalbos paribio šnektos“ autorius. Jis paminėjo tas šnektas, kurios yra nutautintos, kalbėjo, kaip svarbu yra išlaikyti ir įamžinti šio krašto šnektas.
Dieveniškių parapijos klebonas Dominykas Valančiauskas pasidalino prisiminimais apie gyvenimą Dzūkijoje ir tarmišką vietinę kalbą. Visiems susirinkusiems užminė tris žemaitiškas mįsles, kurių niekam nepavyko įminti.
Mokyklos dramos studija pristatė susirinkusiems kompoziciją apie sėjos papročius. Scenarijų sukūrė lietuvių kalbos mokytoja Vilma Kisielytė-Hancharyk. Renginį vedė dzūkiškai kalbanti lietuvių kalbos mokytoja Jolita Milinavičiūtė ir Dieveniškių istorinio regioninio parko etnologė Irutė Eidukienė. Direktorė padėkojo renginio organizatorėms ir visus pakvietė paragauti dzūkiškų patiekalų.